Categories
Nekategorizirano

Usnjarstvo

Altina Beganović

Uvod

Usnjarstvo je dejavnost pretvarjanja usnja oziroma živalske kože v uporabne ali dekorativne predmete. Usnjarji to dosežejo z uporabo orodij, oblikovalnih tehnik in barvanja. Sama obrt je stara že okoli 7000 let, prvi dokazi obrti segajo že v čas Mezopotamije, prvi zapisi pa že v leto 2200 pr.Kr. V Sloveniji je bilo usnjarstvo zelo dobro razvito v Bohinju. Tam sta poklica kot sta usnjar in čevljar omenjena že leta 1749.

Jedro

Usnje je edinstven produkt, zato se mora usnjar spoznati na mnoge tehnike pripravljanja in obdelovanja usnja ob izdelovanju izdelkov. Barvanje usnja je preprost postopek, ki z dodajanjem oljnih ali alkoholnih barv v pore usnja, usnje obarva. Ta tehnika se pogosto uporablja, ko je več kosov usnja skupaj a niso istih barv, pogosto se uporablja tudi za olepšavanje usnja in prekrivanje neenakomerno obarvanih delov. Temu podobno je slikanje na usnje, ki pa se od barvanja razlikuje po tem, da se pri barvanju barva vtre v pore kože, pri slikanju pa barva ostane le na površju.

Rezultat iskanja slik za usnjarstvo
Slika 1: Usnjarska delavnica

Kar se tiče oblikovanja usnja je najbolj znano vrezovanje pri katerem usnjar uporablja različna orodja za vrezovanje, točkanje in rezanje ter z uporabo teh orodij v usnje ustvarijo različne podobe in vzorce. Temu podobna tehnika je žigosanje pri katerem je vzorec že narejen na »štampilke«, ki jih nato usnjar s kladivom tolče ob usnje in s tem vzorec vdre v usnje.

Manj znana tehnika je oblikovanje s pomočjo vode pri katerem usnje namočijo v vodo in s tem raztegnejo in zmehčajo. Ko je usnje mehko in bolj prožno ga oblikujejo v želene oblike v katerih ob sušenju usnje tudi ostane saj ob izgubi vlage zgubi prožnost in mehkobo.

Obstajata tudi vrezovanje z laserjem ter pirografija z vročo iglo.

Usnjarstvo | Slovenski etnografski muzej
Slika 2: Usnjar pri delu

Čeprav usnjarska obrt ustvarja prelepe izdelke je za okolje skrajno nevarna. Potrošnja vode in kemikalij ima negativen vpliv na okolje, poleg tega pa reja živali, kot so najpogosteje krave, povišuje raven toplogrednih plinov v ozračju. Mnoge države, med njimi tudi Indija, Uganda in Hrvaška, zaradi visokih cen varnega procesiranja odpadnih kemikalij, ostalih po nekaterih usnjarskih postopkih, te kemikalije ilegalno odvržejo v reke, gozdove in morja.

Kljub veliki popularnosti usnjenih izdelkov v 80ih in 90ih še posebej  jaken je sčasoma prišlo do vedno večjega upora proti kupovanju usnjenih izdelkov. Mnoge okoljevarstvene in aktivistične organizacije se še danes borijo proti ubijanju živali za pridelovanje usnja in podpirajo alternativne umetne oblike usnja. Nekatere vere prepovedujejo uporabo usnjenih izdelkov ali oblačil: Džainizem prepoveduje uporabo usnja ravno zato, ker je pridelano z ubijanjem živali; židovska vera prepoveduje nošenje usnjenih čevljev ob nekaterih verskih praznikih ter v času žalovanja; islam prepoveduje uporabo usnja svinjskega izvora, hinduizem pa govejega.

Summary

Leathermaking has alwas been an important craft since the Mezopotamian era dating back over 7000 years. Although the Slovenian leathermaking tradition isnt as influentual and important such as the leather traditions in many other countries, Slovenia still has a rich history of almost 400 years of leather products: mostly a wide range of horse riding equipment. Being one of the oldest crafts in the world it has developed many techniques of shaping and coloring such as tanning, bleaching and dyeing. Many works of art are even painted on leather. As many beautiful products as the leather industry creates it also creates a lot of environmental issues such as a large carbon footprint and high water and chemical waste. Along with its environmental harm it also requires killing animals which is being fought against by activist groups all around the world and hence putting the industry out of business or on the hunt for alternative materials. Many religions such as Judaism, Jainism, Islam and Hinduism prohibit leather from certain or all animals and have strict rules on when and where leather can be used or worn.

Viri:

Pisni viri:

Usnje, https://sl.wikipedia.org/wiki/Usnje, 11.3.2021

Leather,  https://en.wikipedia.org/wiki/Leather, 11.3.2021

3. The Editors of Encyclopaedia Britannica, Leather animal product, Encyclopedia Britannica, https://www.britannica.com/topic/leather, 12.3.2021

Strojenje, https://sl.wikipedia.org/wiki/Strojenje, 15.3.2021

Carbon Footprint, https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_footprint, 28.3.2021

Jewish views of leather,  https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_views_of_leather 28.3.2021

7. Jainism global resource center, Jainworld, https://jainworld.com/, 28.3.2021

Usnjarstvo, https://kulturnadediscina.si/about/usnjarstv/, 29.3.2021

Slikovni viri:

Slika 1: https://kulturnadediscina.si/about/usnjarstv/, 3.6.2021

Slika 2: https://www.etno-muzej.si/sl/digitalne-zbirke/jernej-sustersic/f0006216, 14.9.2021

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja